Purcari (Moldova)

Moldavië (officieel: Republika Moldova) is een republiek in Oost-Europa met als hoofdstad Chisinau, heeft een totale oppervlakte van 33.700 km² en is daarmee de op één na kleinste voormalige Sovjet-Republiek. Moldavië grenst in het noorden, oosten en zuiden aan de Oekraïne (939 km) en in het westen aan Roemenië (450 km). De westgrens met Roemenië wordt gevormd door de Proet-rivier (een zijrivier van de Donau), de oostgrens door de Dnjestr- rivier.

Moldavië heeft ca. 4.432.000 inwoners. Dat betekent dat de bevolkingsdichtheid ca. 131 mensen per km² bedraagt. Moldavië is daarmee het dichtst bevolkte gebied van de voormalige Sovjet-Unie.Ongeveer 112.000 ha is bebouwd met wijnranken, waaronder maar liefst 30 variëten.
Het land is opgedeeld in 4 wijn regios: Valul lui Traian (zuidwesten), Stefan Voda (zuidoosten), Codru (centrum) en Balti (noorden), waarvan de eerste 3 een DOC hebben. Er zijn ongeveer 140 wijndomeinen te vinden.

Meer info over Moldavië vind je op de website: Www.wineofmoldova.com/En

PURCARI

 

Dit topdomein in het zuidoosten van Moldavië (wijnregio Stefan Voda) ligt tussen de Dniester rivier en op 30 km van de Zwarte Zee en is enorm geliefd bij het Britse vorstenhuis (De Negru de Purcari was de lievelingswijn van Queen Victoria). Het wijnhuis dateert van 1827 en er werd reeds in de 19e eeuw geëxporteerd naar voornamelijk Engeland en Rusland.

In 1847 behaalde dit domein een gouden medaille met de Negru de Purcari op de wijnexpo van Parijs (iedereen was in de veronderstelling dat deze wijn een topbordeaux was). Groot was de verwondering toen bleek dat deze wijn uit een onbekend klein dorpje uit Oost-Europa kwam.

In het begin van de 20ste eeuw werden er ongeveer 250 ha wijnranken terug aangeplant. Intussen wordt er naar 25 landen geëxporteerd en is Purcari één van Moldavië’s best gekende exportprodukten.

 

 

De bekendste druif in dit gebied is de Rara Neagra (in Roemenië ook de Babeasca Neagra genoemd) waarvan de befaamde Negru de Purcari wijn gemaakt is.  Deze wijn is een blend van de klassieke Cabernet Sauvignon met Saperavi (geeft de nodige aciditeit) en Rara Neagra (aroma van aardbeien, geeft de wijn zijn zachtheid).

De druiven voor deze wijn worden pas in de 2de helft van november geplukt, en worden tussen 18 en 24 maand ! in Franse eik bewaard. Lange houdbaarheid. Herkenbare aroma’s van pruim, vijgen en chocolade. De Rosu de Purcari is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Andere gekende wijnen zijn de Maluri de Prut (oevers van de Proet rivier) en hun  befaamde Icewine.

Purcari werd in 2017 door Decanter in London bekroont tot beste wijnhuis van midden -en oost Europa !