Liliac
DOC Lechinta
Liliac Winery (52ha groot, waarvan 38 ha in Batos en 14 ha in Lecinta) ligt in het hart van Transsylvanië, in de Lechinta wijnregio, op 14 km van Batos, een plaats met een lange roemrijke wijntraditie. Reeds in de 5e eeuw voor Christus werd hier wijn gemaakt, en in de 12de eeuw vestigden Saksische volkeren zich in de streek die de wijnproductie tot een hoogtepunt tilden. Deze regio is nu nog steeds een trekpleister voor vele wijnfanatici.
De zachtglooiende heuvels doen denken aan Toscane, met vele kleine riviertjes verweven in de groene heuvels. De bodem is zeer rijk aan mineralen, en het gematigd continentaal klimaat draagt in grote mate bij tot het succes.
Liliac betekent vleermuis. Het beestje is niet alleen een naamgenoot, maar ook hun beste vriend in de wijngaard bij de strijd tegen ongedierte. Hierdoor kan er veel natuurlijker gewerkt worden.
In 2010 werd de oude traditie van het wijnmaken ge-reactiveerd op commerciële schaal mede door investering van Alfred Michael Beck, een Oostenrijkse zakenman. Beck knoopte terug aan met de traditie van frisse, droge witte wijnen, aromatisch en zuiver, met een hoge aciditeit, medium body & subtiele kruidigheid. En als er al hout wordt gebruikt, is het Transsylvaans. Want tonnen maken kunnen ze ook!
Bij Liliac worden er momenteel voor 70% witte wijnen gemaakt en 30% rode wijnen. De druiven worden steeds manueel geplukt en met zorg behandeld tot ze tot volle rijpheid gekomen zijn. Een team van lokale en internationale experts zorgen er voor dat het proces van wijn-maken in de optimale condities gebeurt, wat resulteert in hoge kwaliteitswijnen.
Vanuit de degustatie cottage, die verborgen ligt tussen de wijnraken, heb je een adembenemend mooi zicht op de omgeving.
Liliac werkt tegenwoordig met een zeer ervaren Oostenrijkse wijnmaker en heeft een state of the art wijnkelder. Bij Liliac wordt duidelijk gekozen voor kwaliteit, maar met een verrassend laag prijskaartje. Inheemse druivenrassen als de witte fetească regală en de rode fetească neagră worden vaak met bekendere druivenrassen als pinot gris, gewürztraminer, sauvignon blanc en pinot noir geblend. En er is zelfs een dessertwijn van ingedroogde druiven: Nectar of Transylvania.
Liliac was zelfs het eerste wijnhuis in Roemenië die een Orange wine op de markt bracht.
Wat een mooie en boeiende wijnen! Om het wijnhuis zelf te quoten:
‘Transylvania has never tasted more alive…’
Proef zeker hun flagship wine : Liliac Sauvignon Blanc, geen zoveelste copy van Franse of Nieuw-Zeelandse Sauvignon, maar een typische Transsylvaanse Sauvignon. Top !
Bekijk hier de video over Liliac winery: