Jidvei
DOC JIDVEI
Jidvei werd voor de eerste keer vernoemd in 1309. Een klein dorp in Transsylvanië, pal in het midden van Roemenië. Door zijn geografische ligging (voor ¾ omringd door de Karpaten, en aan de splitsing van de Tarnave rivier) is deze streek uitermate geschikt voor wijnbouw. De geschiedenis toont dan ook aan dat wijn maken er sinds eeuwen de belangrijkste vorm van industrie was.
Het wijnhuis Jidvei ligt op 300-500 m boven de zeespiegel en is de grootste wijnproducent in Roemenië. De laatste 10 jaar werden alle wijnstokken heraangeplant. 2560 ha voor witte wijn en 83 ha voor rode wijn (98% van de productie is wit).
Het bedrijf, met nog steeds een Roemeense eigenaar, investeerde dan ook fors in de laatste nieuwe technologieën, met de bedoeling iedere productiefase perfect te kunnen sturen. De totale investering bedraagt maar liefst 50 miljoen EUR. Ieder jaar produceert Jidvei tussen de 100.000 en 130.000 hectoliter wijn (>10 miljoen flessen). Er is dan ook een opslagcapaciteit voorzien van 200.000 hl.
Het continentale landklimaat met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 9° C zorgt voor een trage, lange rijping van de druiven. De meest aangeplante druiven zijn de Feteasca Regala (470 ha), Sauvignon Blanc (413 ha), Muscat Ottonel (365 ha), Riesling Italico (285 ha), Traminer (181 ha), enz.
Er wordt ook een mousserende wijn (méthode traditionelle) en een distillaat (42%) gemaakt.
Sedert 2012 doen ze voor hun labels ‘Owner’s Choice’ en ‘Mysterium’, beroep op adviseur Marc Dworkin, die reeds zijn strepen verdiende bij het Bulgaarse Bessa Valley.
Het bedrijf telt op vandaag 700 werknemers.